Διαβάστε παρακάτω άρθρα του Δικηγόρου Γ. Λωρίτη
Δασικοί Χάρτες – Πρωθυπουργική Σύσκεψη – Κρήτη – Ελλάδα !
(γράφει ο δικηγόρος Γεώργιος Λωρίτης)
07-04-2021
Οι δασικοί χάρτες εμφανίστηκαν το 2017 ως «αρχάγγελοι της κάθαρσης» που θα πετάξουν έξω κλοτσηδόν τους καταπατητές από τα δάση. Αυτό ήταν το όραμα της κοινότητος των δασολόγων , ιδιωτών και στελεχών της δασικής διοίκησης , που επί δεκαετίες επέβαλλαν ως «κρατούσα νομική άποψη» περί των δασικών θεμάτων , την νομική άποψη των «μη νομικών δασολόγων». Το πολυδαίδαλο της δασικής νομοθεσίας και η ανάγκη βαθέων νομικών γνώσεων σχετιζόμενων νομικών κλάδων , αποθάρρυνε τους περισσότερους νομικούς να αναπτύξουν την δική τους νομική άποψη περί δασικών θεμάτων , αφού ήταν πιο εύκολος ο δανεισμός της έτοιμης «κρατούσας άποψης των δασολόγων» , πράγμα που οδήγησε σε ετερόφωτες νομικές προσεγγίσεις και των ιδίων των νομικών.…διαβάστε περισσότερα…
Οι «Αναμορφωμένοι» Δασικοί Χάρτες στην Κρήτη
ΝΟΜΙΚΟΣ ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
(γράφει ο δικηγόρος Γεώργιος Λωρίτης)
(04-03-2021)
ΘΕΜΑ : Οι «Αναμορφωμένοι» Δασικοί Χάρτες στην Κρήτη
Υπόψη του Δήμου Μαλεβιζίου Κρήτης
Νομικός σχολιασμός της προσφάτου ανακοινώσεως (σ.σ. υπό την μορφή ενημερωτικών «ερωτήσεων-απαντήσεων») της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης για τους ήδη αναρτηθέντες «αναμορφωμένους» δασικούς χάρτες της Κρήτης.
Η ΓΝΩΜΗ ΜΟΥ :
ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΑ : Το περιεχόμενο της ανακοίνωσης αυτής αποτελεί υιοθέτηση και επανάληψη των γνωστών (νομικών) απόψεων της κοινότητος των (μη νομικών) δασολόγων (δημ. υπαλλήλων και ιδιωτών) , με πολλές από τις στρεβλές , εσφαλμένες και παράνομες θέσεις των. Πρόκειται κατ’ ουσία για σχεδόν το ίδιο περιεχόμενο με τις σχετικές ανακοινώσεις πολλών πτερύγων της διοίκησης (Υπουργείο , Δνσεις Δασών , ΟΠΕΚΕΠΕ , Κτηματολόγιο κλπ.) που διαχρονικά και διακυβερνητικά και πανελλαδικά εκδίδονται για τους δασικούς χάρτες από την έναρξη της μαζικής ανάρτησης και κύρωσης των δασικών χαρτών , δηλ. από το 2017.
Τα σημεία της ανακοίνωσης που , κατά τη γνώμη μου αξίζουν και είναι δεκτικά νομικού σχολιασμού , είναι κυρίως το πρώτο μέρος και ακόμη κάποια σημεία από τα υπόλοιπα μέρη ,
ήτοι :…διαβάστε περισσότερα…
ΔΑΣΙΚΟΙ ΧΑΡΤΕΣ – ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ – ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΑ – ΑΠΟΓΝΩΣΗ
Γράφει ο Γεώρ. Λωρίτης
Δικηγόρος Αθηνών
7-8-2020
Ο ΝΕΟΣ ΝΟΜΟΣ
Μέχρι τώρα διακυβερνητικά και διακομματικά υπήρχαν μάτια τυφλά και ώτα κουφά για τα δίκια (και νομικά) του απλού πολίτη στο θέμα του δασικού χαρακτήρα εκτάσεων και πατρογονικών περιουσιών κλπ. Ο πρόσφατος νόμος του κ. Χατζηδάκη (Ν. 4685/2020) , για όποιον γνωρίζει τα νομικά περί των δασικών και μπορεί να αποκρυπτογραφεί τα σχετικά , αποκαλύπτει δεινή σπατάλη των καλών προθέσεων του υπουργού σε φωτογραφικές διατάξεις.Το υπόβαθρο της γενναίας νομικής αντίληψης του υπουργού , που θα μπορούσε να φέρει επιτέλους την επανάσταση δικαιοσύνης και νομικής ορθότητος που απαιτείται στα δασικά θέματα , δυστυχώς εγέρθηκε παραπλανημένο από το ενδιαφέρον άλλων μόνο για περιπτώσεις μερικότερων ή ίσως και μοναδικών συμφερόντων (ενίοτε νομίμων και ενίοτε παρανόμων). Αυτό είναι προφανές και από το ότι ο νόμος αυτός….διαβάστε ολόκληρο το άρθρο
Δασικοί χάρτες : Επιδοτήσεις – «Το Πρώτο Αίμα»
(γράφει ο δικηγόρος Γεώργιος Λωρίτης)
(04-12-2018)
Το κράτος νομοθέτησε το να κοπούν οι αγροτικές επιδοτήσεις για όσες εκτάσεις θα εμφανίζονται ως δασικές στον κυρωμένο δασικό χάρτη. Οφείλουμε να καταλάβουμε όμως και να παραδεχθούμε ότι κάτι τέτοιο είναι συμβατό με την έννοια και κυρίως με το σκοπό των δασικών χαρτών και του δασολογίου (δηλ. του “κτηματολογίου των δασών”)…[…….] Σε κάθε περίπτωση όμως υπάρχει ελπίδα για τους αγρότες , και εννοώ όλους τους αγρότες που μέχρι φέτος έπαιρναν τις….. Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο…
Δασικοί χάρτες : Νομικό Δάσος – Τα Δασαρχεία είναι ο Αντίδικος και ΟΧΙ Σύμβουλος
10-3-2018
Περίπου 5.000.000 στρέμματα καλλιεργήσιμης γής σε όλη την Ελλάδα χαρακτηρίζονται ως δασικά. Ποιος και πώς θα στερήσει αυτούς τους ανθρώπους από το δικαίωμα της νόμιμης άμυνας όπως π.χ. η δικαστική προστασία ή η διοικητική άμυνα ; Όμως για να μπορέσει ένας άνθρωπος να αμυνθεί θα πρέπει να γνωρίζει. Μα αυτό δεν γινόταν όλες τις δεκαετίες ; από πότε ξαφνικά η αστυνομία έγινε σύμμαχος όσων συλλαμβάνει σαν κλέφτες και το δασαρχείο σύμμαχος όσων «τσακώνει» σαν καταπατητές με τους δασικούς χάρτες ; Εάν όμως ήταν έτσι τα πράγματα , τότε θα έπρεπε π.χ. : a. Τις τεχνητές φυτείες που προφανέστατα έχουν την μορφή φυσικού δάσους να τις χαρακτηρίζει ο δασικός χάρτης ως δάση , πράγμα όμως που δεν συμβαίνει. b. Έχει ήδη γίνει φανερή λοιπόν η θεωρητική διαφορά του φυσικού δάσους από το χαρακτηρισμένο-νομικό δάσος. Άς δούμε τώρα εάν… Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο …
Δασικοί Χάρτες και στο βάθος… ο «Τουγράς» του Σουλτάνου
(Γράφει ο Γεώργιος Λωρίτης 24-2-2017 )
Ως συνήθως, αφού το ελληνικό κράτος καθυστέρησε επί δεκαετίες να αντιμετωπίσει ένα τεράστιο πρόβλημα, αναγκάζεται τώρα να το λύσει μέσα σε χρόνο «ανύπαρκτο». Γενικά το περιβάλλον και ειδικά τα δάση είναι πολύτιμα αγαθά και πρέπει ένα κράτος αλλά και μια κοινωνία να τα προστατεύουν. Όμως συχνά ένα έννομο αγαθό συγκρούεται με ένα άλλο και τότε πρέπει κανείς να σταθμίσει ποιο από τα δύο και πόσο θα προτιμήσει έναντι του άλλου. Οι δασικοί χάρτες έπρεπε να έχουν γίνει εδώ και δεκαετίες, και τότε θα ωφελούσαν τους πάντες, όμως άργησαν 4 γενιές ανθρώπων και αυτή η αργοπορία ωφέλησε πάρα πολύ,εκ των πολιτών και εκ των αγροτών, μόνο τους «παράνομους εκχερσωτές» των 3 προηγούμενων γενεών, ενώ σήμερα με την άρον-άρον διαδικασία οδεύει να «εκτελέσει» την 4η γενιά δηλ. τα δισέγγονα των προπαππούδων παρανόμων εκχερσωτών. Όσο κι’ αν φωνάζει η κυβέρνηση ότι η διαδικασία των δασικών χαρτών αφορά μόνο τον δασικό ή μή χαρακτήρα των εκτάσεων, αυτό είναι ψευδές όσο και η μισή αλήθεια…Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο…